21 Şubat 2012 Salı

Benimle Delirir misin?

Kış mevsimi gelince sosyal aktivite olarak aklıma ilk düşen "tiyatro" oluyor. Yaz sıcağında karpuz yemeği istemekle kışın yeni tiyatro oyunu aramak benim için neredeyse aynı şey. Aslına bakarsanız tiyatroyla çok geç tanıştım. Küçükken gittiğim çocuk oyunlarını saymazsak eğer evlenene kadar nedense seçimim hep sinemadan yana oldu. Kayıp geçen uzunca bir sürenin ardından evliliğin de vermiş olduğu ağırlıktan olsa gerek kendimizi tiyatroya vurduk. Tabi bu ilgi de özellikle son zamanlarda açılan özel tiyatroların getirdiği taze kanı da gözden kaçırmamak gerekir. Ben bunları yazıyorum ama bir yılda gittiğim toplam tiyatro sayısı bir elin beş parmağını geçmeyecek kadar. Sinema gibi diğer sosyal aktiviteleri de dahil edersek payına düşen maalesef bu oluyor . Bu kışı "Benimle Delirir misin?" oyunu ile açtık. Soğuk bir kış akşamı sıcak bir oyunla içimizi ısıttık.
İki kişilik olan bu oyunda afişe bakıp oyuncuları tanıyamamış olabilirsiniz ama her iki oyuncuda televizyon dizilerinde rol almış tanınmış kişiler. Oyundaki performansları oldukça iyi. Başlangıcını biraz zayıf bulmuş olsam da ilerleyen sahnelerde oyun sizi içine alıp götürüyor, oyuna dahil ediyor, düşündürüyor, güldürüyor hatta gülmekten öldürüyor. Oyunda tek eleştiri sahne ve kostüm düzenlemesine getirilebilir. Artık oyunun bütçesi gereğimi yoksa bir tercih mi bilemedim ama zayıf halkaydı. 
Oyunla ilgili asıl değinmek istediğim konu ise yurdum insanın yine yurdum insanı tarafından kaleme alınmasının samimiyeti ve keyfiydi. Yabancı kaynaklı tiyatro oyunları ister istemez oyunun bir yerinde kopukluk duygusu veriyor. Tam oyun sizi içine almışken sahneden "Jack", "Elizabeth" gibi yabancı bir isimle o içselliği kaybedebiliyorsunuz. Tabi bu örnekleri çoğaltmak mümkün. İzlediğim bu oyun nedense böyle bir farkındalık yarattı.
Oyundan çıkar çıkmaz ilk işim bu keyifli oyunun yazarını öğrenmek oldu. "Mine Artu" ; Sahne ve Görüntü Sanatları, Dramatik Yazarlık Bölümü′nden mezun, tiyatro oyunu ve roman yazarı. Kendisi hakkında detaylı bilgilere ulaşamamış olsam da kaleme aldığı bu oyundan dolayı ayrıca takipçisi olmaya çalışacağım.
Çok iyi kaleme alınmış bir oyun ve başarılı oyuncular daha ne olsun. Eğer tiyatro toplum kültürünün aynası ise ben yaşadığım kültürün aynasına baktığım için çok mutlu oldum.

2 yorum:

  1. dedikerinize katııyorum... bir aksam gulmek istiyorsanız mutlaka gidin ve gülün ve gülün...

    YanıtlaSil
  2. Katılıyorum... çok güzeldi... gülmek istiyorsanız bu tiyatroyu asla kaçırmayın... :)

    YanıtlaSil